Opiskelu

Suomessa koulutusjärjestelmään kuuluvat varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, toisen asteen koulutus ja korkeakoulutus. Aikuiskoulutus on tarkoitettu aikuisille, ja se sisältää paljon vaihtoehtoja perusopetuksesta korkeakoulutukseen. Tutustu suomalaiseen koulutukseen täältä >>>

koulutus

Lue lisää eri koulutusvaihtoehdoista infoFinlandin sivuilta >>>


Maahanmuuttajien kotoutuminen

Kotoutuminen tarkoittaa, että maahanmuuttajat perehdytetään suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Alkukartoitus selvittää tilanteesi ja tarpeesi erilaisille palveluille. Alkukartoitusta voit pyytää TE-toimistosta tai kunnalta. Kotoutuminen toteutetaan kotouttamissuunnitelman avulla. Myös kotoutumissuunnitelman teet yhdessä TE-toimiston tai kunnan maahanmuuttajatoimiston kanssa. Suunnitelmaan kuuluu myös kotoutumiskoulutus. Alkukartoitus, kotoutumissuunnitelma ja ​kotoutumiskoulutus

Kotouttamiskoulutukseen sisältyy muun muassa

  • suomen tai ruotsin oppiminen
  • työ- tai opiskelupaikan löytäminen ja
  • suomalaiseen yhteiskuntaan tutustuminen.

Kotoutumiskoulutus antaa aikuiselle maahanmuuttajalle paremmat mahdollisuudet toimia yhdenvertaisena jäsenenä suomalaisessa yhteiskunnassa. Kotoutumiskoulutus antaa kielellisiä ja muita valmiuksia sekä antaa edellytyksiä jatko-opiskeluun ja työllistymiseen.

TE-toimisto ohjaa sinut kotoutumiskoulutukseen, jos olet asunut Suomessa alle kolme vuotta, olet yli 16-vuotias ja jos olet työtön tai jäämässä työttömäksi.

KEHA-keskus maksaa korvauksia henkilöasiakkaille, joille TE-toimisto tai kuntakokeilu päättää myöntää oikeuden harkinnanvaraisen kulukorvaukseen. KEHA kulukorvauksen maksatushakemus.

Kotoutumisen koulutuspolku

  • Ilmoittaudu lähimpään TE-toimistoosi, niin TE-toimisto arvioi mahdollisuutesi aloittaa kotoutumiskoulutus.
  • Kotoutumiskoulutus tarkoitettu vain työttömille työnhakijoille, jotka ovat yleensä pakolaisina tulleita tai puolisoina tulleita tai työttömäksi jääneitä, Suomessa jo asuneita.
  • TE-toimisto ohjaa lähtötasotestiin Keravan Testipisteeseen. Testin jälkeen annetaan suositus sopivasta koulutuksesta.
  • Suositus on yleensä:
    • Luku- ja kirjoitustaidon koulutus
    • Semi lukutaitokoulutus
    • Kotoutumiskoulutus
    • Aikuisten perusopetus
  • TE-toimisto laatii kotoutumissuunnitelman, johon kirjataan suunniteltu koulutus. Usein myös kirjaus “etsii itsenäisesti omaehtoista koulutusta”.
  • Kotoutumissuunnitelma voidaan laatia tarvittaessa myös kunnassa.

Jos haluat opiskella suomen tai ruotsin kielen kurssilla, joka ei ole TE-toimiston järjestämä, sovi tästä TE-toimiston kanssa ennen kuin kurssi alkaa.


Te-palveluiden kautta haettavat koulutukset​ (kotoutumisajalla olevat)

Etsi työvoimakoulutuspaikkoja
TE-palvelujen maahanmuuttajien kotoutumispalvelut

​CareeriaPlus toteuttaa kotoutumiskoulutuksia Keravalla (Keski-Uudenmaan alue) Careerian kotoutumiskoulutukset


Maahanmuuttajien mahdollisuudet kouluttautua Suomessa > Opintopolku.fi


Valmentava- ja lisäkoulutus

Jos olet suorittanut peruskoulun tai sitä vastaavan koulutuksen, voit hakea VALMA-koulutukseen, ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen. Opiskelijaksi voidaan ottaa myös henkilö, jolla oppilaitos katsoo olevan riittävät edellytykset suoriutua opinnoista. Edellytyksenä on myös, että tähtäät valmentavan koulutuksen jälkeen ammatilliseen tutkintoon. Valmentavassa koulutuksessa etsitään sinulle sopivaa koulutuspaikkaa ja samalla vahvistetaan suomen kielen osaamistasi.

Step – Koulutukset maahanmuuttajille​
Keuda – Koulutukset maahanmuuttajille
Spesia – Valmennusta maahanmuuttajille
Hyria – maahanmuuttajille

TE-toimistolla on myös palveluja, joiden avulla voit kehittää ammatillista osaamistasi, hankkia uuden ammatin ja tutustua suomalaiseen työelämään. Näitä ovat työkokeilu, ammatillinen työvoimakoulutus ja palkkatuella työskentely. Ammatillisen osaamisen kehittäminen.


Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus on tarkoitettu 17 vuotta täyttäneille aikuisille, joilla ei ole peruskoulutasoisia opintoja omasta kotimaastaan tai Suomesta. Se sopii myös sellaisille, joilla on jonkin verran lukion tai ammattikoulun opintoja omasta kotimaastaan, mutta kielitaito tai opiskeluvalmiudet eivät riitä jatkamaan opintoja Suomessa.

Katso Hyvinkäällä alkava koulutus >>>

Step – Aikuisten perusopetus


Suomen kielen opetusta

Voit opiskella suomen kieltä myös ilta-kursseilla​. Näihin et tarvitse ilmoittautumista TE-toimistoon, eli kursseilla voi käydä työssä olevatkin.

Järvenpään Opisto – suomen kurssit​
Hyvinkään Opisto – suomen kurssit
https://opistopalvelut.fi/tuusula/courses.php?l=fi#pos-1-7-9
Mäntsälän Opisto
Nurmijärven Opisto – suomen kurssit
Louhela Järvenpäässä ja Nurmijärvellä järjestää suomen kielen kerhoja.


Opiskele kieltä internetissä

Voit opiskella kieliä myös itsenäisesti. Opiskeluun soveltuvaa materiaalia löydät esimerkiksi kirjastosta tai InfoFinlandin sivuilta. Suomen kieltä internetissä (infofinland.fi)

Opetushallituksen ilmaisia kielikursseja internetissä. Voit luoda oman käyttäjätunnuksen, jolloin voit jatkaa opiskelua siitä mihin jäit. Kotisuomessa >>>

Videoita tietokoneella tai mobiililla Suomi Taskussa – Opettele suomen kieli helposti videoiden avulla


Yleinen kielitutkinto eli YKI-tutkinto on aikuisille tarkoitettu kielitutkinto. YKI-todistuksella voit osoittaa virallisesti kielitaitosi. Yleiseen kielitutkintoon (YKI) ilmoittautumiset


Jatko-opintoihin vaaditaan yleensä suomenkielen osaamista jollain taitotasolla. Tässä esimerkkejä taitotasoista.

kielitaitotasot

Toisen asteen koulutukset perusopetuksen jälkeen

Monihelin opas perusopetuksen jälkeisiin toisen asteen opintoihin.

Monihelin opas muilla kielillä:

arabiasomalivenäjädarikurdi/soranienglantiranska

Lukioon haetaan peruskoulun päättötodistuksella tai vastaavalla todistuksella. Peruskoulusi lähettää 9. luokan kevään arvosanat hakujärjestelmään. Lukioon voidaan ottaa opiskelijaksi myös hakija, jolla on riittävät edellytykset lukio-opinnoista suoriutumiseen, vaikka peruskoulun päättötodistusta tai vastaavaa todistusta ei olisikaan.

Aikuislukiossa voit suorittaa lukion ja ylioppilastutkinnon, opiskella yksittäisiä aineita tai täydentää aikaisempia opintojasi. Voit myös suorittaa kesken jääneet lukio-opinnot loppuun. Lue lisää opiskelusta aikuislukiossa: Lukiokoulutus – Opintopolku


Englanninkielinen koulutus yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa

study in finland
Jaa juttu: